fiilSiil

muidujuhm

viernes, abril 14, 2006

paganate põlisel maal

riiklikuks kuulutatud võõra usu pühal pühademängu mängijaile Matteuselt:

Moosese istmele on istunud kirjatundjad ja variserid. Kõike nüüd, mida nad iganes teile ütlevad, seda tehke ja pidage, aga ärge tehke nende tegusid mööda, sest nad räägivad küll, aga ise ei tee. Nad seovad kokku ränki ja vaevukantavaid koormaid ja panevad need inimeste õlgadele, ise aga ei taha sõrmeotsagagi neid liigutada. Kõiki oma tegusid teevad nad selleks, et inimesed neid vaatleksid. Nad ju teevad oma palvepaelad laiemaks ja palvetupsud suuremaks. Nad armastavad esimesi kohti söömaaegadel ja esimesi istmeid sünagoogides ja teretamisi turgudel ja seda, et inimesed hüüaksid neid rabideks.

Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad! Te rändate läbi mered ja mandrid, et pöörata kasvõi ühte oma usku, ja kui see sünnib, siis te teete temast põrgulise, kahevõrra nii hullu kui te ise olete.

Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, kes te maksate kümnist mündist ja tillist ja köömnest ning jätate kõrvale kaalukama osa Seadusest - kohuse ja halastuse ja ustavuse.

Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te karika ja liua puhastate väljastpoolt, seest aga kubisevad nad riisumisest ja aplusest!

Häda teile, kirjatundjad ja variserid, te silmakirjatsejad, et te ehitate prohvetite hauamärke ja ehite õigete hauakambreid ja ütlete: "Kui meie oleksime elanud oma esiisade päevil, siis meie küll ei oleks olnud nende kaasosalised prohvetite vere valamisel."